3 Belgen Ad Petersen Annet van de Elzen Arnoud de Blauw Beelden Biezen Birgitt van Bracht De Muzen De Verbeelding Eindexamenwerk St.Joost Engels design Fotografica Frans Kerkhoff Franse schilderkunst Gaby Bovelander Henk Klok Herman Gordijn Het sublieme gemis Jan Fabre Jan Hoet Jan Hoet 2 Jan Hoet 3 Jean-Michel Alberola Jean-Pierre Caumiant Jeroen Bechtold Jeroen Doorenweerd Johan Clarysse Jon Marten Kees Mol KunstRAI 1993 Leon Adriaans Lotti van der Gaag MUHKA Marcel Maeyer Martien de Visser Middelheim Miquel Barcelo Mireille van 't Hoff Miriam Slaats NBKS 1 NBKS 2 Open Ateliers Pieter Ouborg Rick Koren Right of Speech Robert Wilson Rosemarie Trockel Signmar Polke Textielmuseum Thijs van Kimmenade Tine van de Weyer en Bert Poulisse USA Today Vormen van sculptuur Vrij Spel Willem Pak Fo Tjon Wim Claessen Wim Schuetz Witte de With Wolfgang Laib Wolfslaar Yvon Ne Zoersel
|
Expo beelden en schilderijen van Jean-Pierre Caumiant (B) in Galerie Molenaars, Breda
Jean-Pierre Caumiant
De kunstenaar Jean-Pierre Caumiant (1948) is een Waal die tot 1983 als architekt heeft gewerkt. Dat op zich onbelangrijke gegeven wordt opmerkelijk bij het zien van zijn werk. Dat heeft niets van ruimtelijkheid of van formele abstractie, kwaliteiten die je in het denken van een architekt verwacht. Caumiant schildert en bouwt zich een heel eigen gesloten wereld die zwanger gaat van symboliek. Hij schildert donker, zwart, naar het lijkt met een teerachtige verf. Dat is de zware grondtoon die de vormen bijeen lijkt te houden die vervolgens worden aangebracht. Hij doet dat door te krassen in het verfoppervlak of door menselijke gestaltes te schilderen tegen een witte, nisvormige achtergrond. Soms spaart hij in het zwart een mandorla uit, een amandelvormig vlak waar in de vroeg-christelijke tijd Christus in werd afgebeeld. In plaats daarvan zet Caumiant een wit, geabstraheerd kruisvormpje op die beladen plaats. Hij werkt in zijn schilderijen ook met staafjes ijzer die gebundeld worden en in strakke orde worden bevestigd tegen een lichte achtergrond. Maar op een plaats zal hij de orde doorbreken door een bundeltje weg te laten.
In zijn beelden, kastjes eigenlijk, speelt Caumiant op soortgelijke wijze met vormen en symbolen, die hij overal vandaan haalt. Het gebruik is te willekeurig om tot een, vaste betekenis te leiden die andere interpretaties uitsluit. Ze lijken net zo gemakkelijk op totems als op ouderwetse huisaltaarjes uit onze eigen cultuur.
Jean-Pierre Caumiant in Galerie Molenaars, Ginnekenweg 79,
Breda, tot 21 maart
|