3 Belgen Ad Petersen Annet van de Elzen Arnoud de Blauw Beelden Biezen Birgitt van Bracht De Muzen De Verbeelding Eindexamenwerk St.Joost Engels design Fotografica Frans Kerkhoff Franse schilderkunst Gaby Bovelander Henk Klok Herman Gordijn Het sublieme gemis Jan Fabre Jan Hoet Jan Hoet 2 Jan Hoet 3 Jean-Michel Alberola Jean-Pierre Caumiant Jeroen Bechtold Jeroen Doorenweerd Johan Clarysse Jon Marten Kees Mol KunstRAI 1993 Leon Adriaans Lotti van der Gaag MUHKA Marcel Maeyer Martien de Visser Middelheim Miquel Barcelo Mireille van 't Hoff Miriam Slaats NBKS 1 NBKS 2 Open Ateliers Pieter Ouborg Rick Koren Right of Speech Robert Wilson Rosemarie Trockel Signmar Polke Textielmuseum Thijs van Kimmenade Tine van de Weyer en Bert Poulisse USA Today Vormen van sculptuur Vrij Spel Willem Pak Fo Tjon Wim Claessen Wim Schuetz Witte de With Wolfgang Laib Wolfslaar Yvon Ne Zoersel
|
Expo schilderijen van Johan Clarysse in Galerie Molenaars, 13 feb t/m 20 maart 1993
Johan Clarysse
Er is een bedriegelijk verschil tussen de schijn van eenvoud in de schilderijen van Johan Clarysse en hun complexe technische werkelijkheid. De wereld die Clarysse (Kortrijk, 1957) schildert lijkt te bestaan uit grote kleurvlakken die per schilderij kleine wijzigingen ondergaan. De kleuren zijn aards en zwaar aangezet, de vormen zijn log en geven zich maar langzaam prijs. Uit de verf komen zeilen te voorschijn, huizen, gevels, ramen. Vormen, met andere woorden, die te maken hebben met het menselijke verblijf, thuis of onderweg. Clarysse schildert de Odyssee, beeld van de eeuwige reis, van de nooit eindigende zoektocht.
Dat klassieke motief bouwt hij op in verf die in vele lagen en gecombineerd met tal van andere materialen wordt aangebracht. Zo ontstaat een echte huid waarin hij vervolgens her en der krast, penseelt of spat. Het gevolg is dat er nergens scherpe grenzen zijn tussen kleurvlakken en dat de vormen uit een kleursluier tussen licht en donker aarzelend opdoemen. Johan Clarysse schildert een eigen wereld in een stijl die aangenaam is, maar, dat moet ook gezegd, al heel vaak vertoond. In dat opzicht is de onderscheiding gering.
Johan Clarysse in galerie Molenaars, Ginnekenweg 79, Breda, tot 21 maart.
|