3 Belgen Ad Petersen Annet van de Elzen Arnoud de Blauw Beelden Biezen Birgitt van Bracht De Muzen De Verbeelding Eindexamenwerk St.Joost Engels design Fotografica Frans Kerkhoff Franse schilderkunst Gaby Bovelander Henk Klok Herman Gordijn Het sublieme gemis Jan Fabre Jan Hoet Jan Hoet 2 Jan Hoet 3 Jean-Michel Alberola Jean-Pierre Caumiant Jeroen Bechtold Jeroen Doorenweerd Johan Clarysse Jon Marten Kees Mol KunstRAI 1993 Leon Adriaans Lotti van der Gaag MUHKA Marcel Maeyer Martien de Visser Middelheim Miquel Barcelo Mireille van 't Hoff Miriam Slaats NBKS 1 NBKS 2 Open Ateliers Pieter Ouborg Rick Koren Right of Speech Robert Wilson Rosemarie Trockel Signmar Polke Textielmuseum Thijs van Kimmenade Tine van de Weyer en Bert Poulisse USA Today Vormen van sculptuur Vrij Spel Willem Pak Fo Tjon Wim Claessen Wim Schuetz Witte de With Wolfgang Laib Wolfslaar Yvon Ne Zoersel
|
Expo schilderijen, Miriam Slaats bij Vormvast, Breda, 4 juli-16 sept. 1993
Miriam Slaats
Het schilderen van Miriam Slaats (1958) is een vaste en dus herkenbare manier van doen. Wellicht moet je het pejoratieve woord maniertje gebruiken. Hoe dan ook, haar schilderijen lijken zo op elkaar dat ze onderling inwisselbaar worden.. De verschillen die er zijn betreffen details in de voorstelling. Miriam Slaats schildert een wereld die bevolkt wordt door kleurrijke vormen die druk over het doek dartelen. Vormen die afgeleid lijken van onze zichtbare wereld, waaruit soms in abstacto nog wat dingen herkenbaar zijn. Zo wordt het landschap hier en daar nog gestoffeerd door schematische huisjes en boompjes. Verder slechts vormen, hevig gekleurd, in een vast ritme op het doek gezet. Altijd gaat de beweging diagonaal, van linksonder naar rechtsboven. Vaster kan het handschrift van de schilder niet zijn.
Die sterk contrasterende kleuren doen natuurlijk meer. Ze definieren de vormen ten opzichte van elkaar, ze scheppen afstand en diepte. Maar omdat de nadruk zo op kleur en op de hoeveelheid daarvan ligt, ontbreekt de sleutel die hoofd- en bijzaak onderscheidt. Een de tentoonstelling begeleidend stencil spreekt van de emoties en impulsen die haar drijven tot schilderen. Maar emotie of wat voor ander motief dan ook is op zichzelf nooit voldoende om een goed schilderij op te leveren. Bij haar blijft alles aan de schilderkunstige oppervlakte. Inderdaad, een stofwolk van emoties, kleuren en vormen.
Schilderijen van Miriam Slaats bij designcentrum VormVast,
Liesboslaan 291, Breda; tot 16 september
|