3 Belgen Ad Petersen Annet van de Elzen Arnoud de Blauw Beelden Biezen Birgitt van Bracht De Muzen De Verbeelding Eindexamenwerk St.Joost Engels design Fotografica Frans Kerkhoff Franse schilderkunst Gaby Bovelander Henk Klok Herman Gordijn Het sublieme gemis Jan Fabre Jan Hoet Jan Hoet 2 Jan Hoet 3 Jean-Michel Alberola Jean-Pierre Caumiant Jeroen Bechtold Jeroen Doorenweerd Johan Clarysse Jon Marten Kees Mol KunstRAI 1993 Leon Adriaans Lotti van der Gaag MUHKA Marcel Maeyer Martien de Visser Middelheim Miquel Barcelo Mireille van 't Hoff Miriam Slaats NBKS 1 NBKS 2 Open Ateliers Pieter Ouborg Rick Koren Right of Speech Robert Wilson Rosemarie Trockel Signmar Polke Textielmuseum Thijs van Kimmenade Tine van de Weyer en Bert Poulisse USA Today Vormen van sculptuur Vrij Spel Willem Pak Fo Tjon Wim Claessen Wim Schuetz Witte de With Wolfgang Laib Wolfslaar Yvon Ne Zoersel
|
Huiskamergalerie Voorwaar Dordrecht toont schilderijtjes van Wim Claessen, 21 aug- 12 sept 1993
Wim Claessen
Verscholen achter de oude haven van Dordrecht ligt Galerie Voorwaar. Een kleine, bijzondere galerie op huiskamerformaat. Letterlijk, want galeriehouder G. van Steenbergen en zijn vrouw gebruiken hun huiskamer tegelijk als ruimte voor actuele kunst. Op zich is het al heel aardig dat kunst nu eens niet in een steriele witte ruimte hangt die de kunst zoveel nadruk geeft. In deze huiskamergalerie heeft het werk iets natuurlijks en iets vanzelfsprekends. Alsof het er altijd zo hangt. Over de gˆne die je aanwezigheid in iemands priveruimte mogelijk oproept, ben je vlug heen.
Het schilderwerk van Wim Claessen vraagt al heel snel alle aandacht. En met recht want de schilderijen op klein formaat, allemaal van recente datum, tonen een hoge kwaliteit. Niet verrassend voor wie Claessen (Sittard, 1951) kent. Behalve dan het formaat. Want Wim Claessen heeft vooral aandacht getrokken in tentoonstellingen met grote monochroom geschilderde doeken en schilderkunstige installaties in een grote ruimte. Claessen is een pure schilder voor wie het formaat kennelijk niet zo veel uitmaakt. Wat hij met verf doet is het oproepen van het idee van een voorstelling. Niet de feitelijke weergave ervan. Een al te uitgewerkte voorstelling is te concreet en te feitelijk en zit het schilderen gemakkelijk in de weg. Het idee van een beeld laat bij hem altijd voldoende ruimte om de daad van het schilderen zelf te zien. Om van dichtbij (in dit geval) te zien hoeveel nuances van kleur de schilder realiseert, om de afwisseling van een dikke en een magere verflaag te beschouwen die een grote gevoeligheid bloot geeft. Wim Claessen toont zich hier de schilder van een grote intimiteit op heel klein formaat.
Zijn mooiste doek op deze presentatie is de schildering van twee doosjes die half op elkaar liggen in een lege, abstracte ruimte. Van het linker doosje, laten we zeggen het liggende, zijn slechts de contouren geschilderd tegen een donkere achtergrond. Het rechter doosje steunt daar halvelings op; het is van zich zelf donker en steekt op die manier af tegen de lichte achtergrond. Dit is schilderen in alle schijnbare eenvoud. Wat het concreet voorstelt, doet er niet meer toe. We hebben voor het gemak even aangenomen dat het hier om doosjes gaat, maar het kunnen net zo goed planken zijn. In die abstracte wereld ontbreekt de maat om de afmetingen in exacte termen weer te geven. Daarbij, Claessen heeft de vormen niet eens volledig geschilderd, alsof hij het duidelijk bij een aanzet wil laten. Aan de voorstelling gaat hij voorbij. Niet zo zeer wat het voorstelt, maar wat het in wezen is. Daar gaat het om. Zo'n schilderijtje is zuivere schilderkunst. Zoals al die andere kleine schilderijtjes: mooi van toon, helder en suggestief omdat de vorm voldoende te raden overlaat.
Een van zijn doeken noemt hij "Over de eenvoud der dingen". Eenvoud, inderdaad, in zover het gaat om de manier waarop hij Het Ding (dat is de wereld die hij schildert, dat is het schilderij dat hij maakt) transformeert tot een duidelijke aanwezigheid in deze ruimte. Zo helder als water. Maar tegelijkertijd roept deze schilderkunst meer betekenissen op, die misschien gaan over de eenvoud maar daarom niet zo eenvoudig zijn. Je hebt niet zonder meer grote formaten nodig om over grote dingen te schildern. En wat in deze huiskamergalerie sympathiek is, ook de prijzen zijn klein.
Galerie Voorwaar, Hoge Nieuwstraat 38 ('t oude centrum),
Dordrecht, tot 13 september.
|