't Tongerlohuys Ad van Haandel Anthony Caro Arja Hop Carel Blotkamp Carel Visser Carola Popma en Hans Klein Hofmeijer De Tuin der Verbeelding De tekening als omweg naar het beeld Documenta 10 Dominique Ampe Echtpaar Mols Eigentijdse kunst uit China Eigentijdse kunst uit Israel Eigentijdse kunst uit Uganda Figuratieve kunst Galerie Esprit Georges Vantongerloo Giuseppe Penone God in de Nederlandse beeldende kunst Grafiek aan weerszijden van de grens Hans Broek Hans Broek 2 Henk van den Berg Henri Jacobs Het vernuft Hubert Damisch Jan Fabre Jan Vanriet Jan Vosters Jean-Marc Spaans John Koermeling Klaas Gubbels Korrie Besems Kunst in 't Kijkhuis Lebuin d'Haese en Paul Beckers Loek Grootjans Lokaal 01 Lokaal 01 - 2 MUHKA Marcel Maeyer Marion Lambert Mark Outjers Michael Kirkham NBKS 1 NBKS 2 NBKS 3 NBKS 4 NBKS 5 Norbert Prangenberg en Herbert Hamak Ossip Piet Berghs Rob Scholte Ronald Zuurmond Sal Meijer Sint Joost Sol Sneltvedt Tijdloze geheimzinnigheid Trudy Peeters en Rolf ter Veer Vincent Mentzel Vrouwelijke schoonheid Wide White Space William Speakman Wim Delvoye Yarre Stooker
|
Korrie Besems
In De Verschijning in Tilburg toont Korrie Besems (1961), geboortig uit Den Hout, 48 foto's die op zichzelf van de gewoonste soort zijn. Foto's die die niet meer lijken te willen zijn dan een feitelijke registratie van een plaats. Wie uit Tilburg komt, want daar gaan deze foto's toevallig over, herkent de locaties en heeft er zijn eigen herinnering, zijn eigen emotie en zijn eigen verhaal bij. Artistieke pretentie hebben de foto's op zich zelf niet: dat ze technisch perfect zijn is niet onbelangrijk, maar daarom is iets nog geen kunst. Wat deze foto's wel bijzonder maakt is het onderschrift dat hen vergezelt. Het is een omschrijving in enkele rake, korte zinnen gegeven door een bewoner die aan die plek een eigen, particuliere herinnering heeft. De gewone plek wordt ineens iets bijzonders door een lading die de tekst aan het beeld verschaft. Die plek die zo onopvallend is dat je er net zo makkelijk aan voorbij zou lopen, krijgt een betekenis die navoelbaar is, ook voor diegene die de toevallige plek niet kent. Korrie Besems bedrijft een bijzondere vorm van emotionele archeologie. Ze delft de verborgen geschiedenis op die onzichtbaar leeft in het hoofd van mensen die aan die bepaalde plek een herinnering hebben. Een geschiedenis die wellicht uitermate persoonlijk is maar die onmiskenbaar raakvlakken heeft met de herinnering van anderen. Niets wordt ineens iets omdat er mensen geleefd hebben die even gewoon zijn als de plek die op de foto staat, maar die wel aan die plaats een eigen identiteit toekennen waarmee die plaats ineens niet meer gewoon is. Korrie Besems geeft de plaats een geest door het op de foto te verbinden met een tekst over toen. Het is een vorm van mentale geschiedschrijving die met objectiviteit weinig van doen heeft. Nostalgie kleurt alles roze. Zo lezen we bij een foto van het nieuwe Willem II-stadion: Willem II won altijd. Je ging niet kijken of ze wonnen, maar met hoeveel ze wonnen. Daarmee wordt die gewone plek heroisch omdat een mens haar zo beleeft, en is het niet meer van belang je af te vragen of het wel helemaal waar is. De tekst werkt zo suggestief dat het verhaal als een film voor het fotobeeld verschijnt en ons iets laat zien dat er helemaal niet is. Als bij een foto van een kapel de Tilburger zich herinnert hoe vroeger de boerinnen daar zaten te plassen en zegt: 'Ik zie ze nog zitten' dan zien we ineens iets wat op de foto van nu niet staat maar wat diep onder de werkelijkheid van het plaatje verborgen zit. Wellicht is die geschiedenis van veel groter belang dan wat wij hier en nu zien. Dat het hier over Tilburg gaat, is dan ook maar toeval. Korrie Besems heeft eerder reizen en stadservaringen in beeld gebracht met Wenen, Arnhem en Rotterdam als onderwerp.
Foto's van Korrie Besems in De Verschijning, Lanciersstraat 42, Tilburg. Open donderdag t/m zondag van 1 tot 5. De tentoonstelling duurt tot 27 januari.
|