't Tongerlohuys Ad van Haandel Anthony Caro Arja Hop Carel Blotkamp Carel Visser Carola Popma en Hans Klein Hofmeijer De Tuin der Verbeelding De tekening als omweg naar het beeld Documenta 10 Dominique Ampe Echtpaar Mols Eigentijdse kunst uit China Eigentijdse kunst uit Israel Eigentijdse kunst uit Uganda Figuratieve kunst Galerie Esprit Georges Vantongerloo Giuseppe Penone God in de Nederlandse beeldende kunst Grafiek aan weerszijden van de grens Hans Broek Hans Broek 2 Henk van den Berg Henri Jacobs Het vernuft Hubert Damisch Jan Fabre Jan Vanriet Jan Vosters Jean-Marc Spaans John Koermeling Klaas Gubbels Korrie Besems Kunst in 't Kijkhuis Lebuin d'Haese en Paul Beckers Loek Grootjans Lokaal 01 Lokaal 01 - 2 MUHKA Marcel Maeyer Marion Lambert Mark Outjers Michael Kirkham NBKS 1 NBKS 2 NBKS 3 NBKS 4 NBKS 5 Norbert Prangenberg en Herbert Hamak Ossip Piet Berghs Rob Scholte Ronald Zuurmond Sal Meijer Sint Joost Sol Sneltvedt Tijdloze geheimzinnigheid Trudy Peeters en Rolf ter Veer Vincent Mentzel Vrouwelijke schoonheid Wide White Space William Speakman Wim Delvoye Yarre Stooker
|
William Speakman
Beeldend kunstenaar William Speakman (GB/NL) nestelt zijn werk op de grens van werkelijkheden. Hij is bezig aan een reeks van installaties die een perfecte kopie zijn van een werkelijkheid. In de geïsoleerde ruimte van een tentoonstellingszaal lijken ze op een werkelijkheid die wij kennen, maar ze zijn uiteraard die werkelijkheid niet. De duikcabine die hij vorig jaar in De Fabriek in Eindhoven heeft getoond, de hennepkwekerij die hij bouwde en installeerde op de zolder van De Beyerd in Breda en de mistgang die hij nu toont in De Verschijning in Tilburg zijn gevallen van virtuele realiteit. Op de plek waar de installatie zich bevindt, bestaat die ook echt, wij kunnen er daadwerkelijk in treden en er deel van uitmaken, maar uiteindelijk is ze een kopie van wat wij effectief werkelijkheid noemen.
William Speakman (1968) is van geboorte een Brit die in Brabant is opgegroeid. Een geval van dubbelnationaliteit, GB/NL dus. Tussen 1988 en 1993 heeft hij gestudeerd aan de kunstacademie Sint Joost in Breda waar hij nog steeds woont en werkt. Hij is beeldend kunstenaar en niet te benoemen naar een afzonderlijke discipline. Hij is de bedenker en uitvierder van beelden en installaties die de toeschouwer een werkelijkheid binnenvoeren door de zintuigen te bewerken en zo een ervaring op te roepen. Hij is een beeldend kunstenaar bij wie het om de 'inventions' gaat, de ideeën die in zijn hoofd opkomen en die niet noodzakelijk een verband met de vorige hoeven te hebben. Hij is als kunstenaar nog jong en laat bewust die 'inventions' de vrije kans, gewoon omdat die belangrijker zijn dan het bouwen aan een hecht oeuvre of het ontwikkelen van een stijl. Artisticiteit is wezenlijker dan stijl. Op de zolder van De Beyerd was zeer onlangs een hennepkwekerij te zien die een volmaakte nabootsing was van de werkelijkheid. De eerste deur gaf toegang tot een sluis, de tweede voerde de kwekerij binnen waar een vloed van licht en warmte de zacht hallucinerende geur van hennep produceerden. Juist de overgang van donker naar licht, van koelte naar warmte, van museumlucht naar de prikkelende geur van hennep, van de ene werkelijkheid naar de andere,veroorzaakte een merkwaardige zintuigelijke gewaarwording. Daarmee werd die andere werkelijkheid een ervaring, meer dan een feit.
In Tilburg in kunstenaarscollectief De Verschijning heeft hij een tien meter lange gang gebouwd, voorafgegaan door een soort van sluis waar de toeschouwer binnen kan treden. Het geheel is menshoog en volledig omsloten door transparant plastic. Het frame is van hout. Aan de buitenkant hangen twee geisers die warm water in de gang laten lopen tot op ongeveer 15 centimeter hoogte. Het warme water condenseert en brengt zo een nevel voort die als een dikke brij in de gesloten gang hangt. Als je de gang instapt, kijk je in de ondoorgrondelijke mist die oriëntatie moeilijk maakt. Het begin van een weg nergensheen. De ontkenning van een ruimte.
Het werk van Speakman tot nu toe bestaat uit een boeiende verzameling beelden, niet enkel bedoeld in de zin van sculpturen, maar in de zin van concreet geworden voorstellingen. De dromen en associaties, de bedenksels en toevalligheden, geeft hij vorm met het materiaal dat daarbij past. Daarom is de trits installaties in Eindhoven, Breda en Tilburg die een virtuele realiteit oproepen nu eenmal anders van opzet en uitvoering dan bij voorbeeld de bronzen duikboot die hij twee jaar geleden aan de rand van de vijver in park Wolfslaar plaatste of anders dan de parkeergarages in brons die op een besloten ruimte aan de Catharinastraat in Breda staan. Als alles denkbaar is, dan moet alles mogelijk zijn. De artistieke geest staat zich daarbij geen beperking toe. En daarom is het werk van William Speakman zo verrassend.
De Verschijning, Lanciersstraat 42, Tilburg. De peresentatie duurt tot 14 april en is open van donderdag t/m zondag van 1 tot 5 uur.
De parkeergarages in brons zijn te zien in de semie-publieke ruimte naast de Tuin van merkx, Catharinastraat 30/32 Breda.
|